Laif & Nuver + Sebastiaan Baar
Laif & Nuver - Pier Tjepkema en Willem Meek
Pier en Willem vinden het belangrijk om bezoekers te inspireren en verrassen met een prachtig ingerichte winkel met onderscheidende artikelen. "We proberen uniek te zijn in opstelling en toegankelijkheid. Onze kwetsbare accessoires en kleinmeubelen worden geleverd in grote hoeveelheden verpakkingsmateriaal". Het gaat voornamelijk om karton, plastic, piepschuim en pallets. Ze hebben zich afgevraagd hoe verpakkingsmateriaal weer nuttig kan zijn, maar ook of er manieren bestaan om spullen te verpakken op een manier die minder afval oplevert.
Laif & Nuver werkt samen met twee ontwerpers. Sebastiaan en Simone hebben het ingebrachte probleem en de bijpassende vraag op een geheel eigen wijze bekeken. Beide zijn geïnteresseerd in het bedenken van creatieve oplossingen waarbij ze zich breed oriënteren. Sebastiaan is aan de slag gegaan met eigen afvalstromen en Simone heeft afvalstromen van anderen gebruikt voor een nieuw product. "Het levert een hele leuke en verfrissende kijk op waardevolle verpakkingen op, die ons kan helpen naar een minder verspillende toekomst". Daarbij proberen ze de oplossingen esthetisch passend te maken voor Laif & Nuver.
"Onze kwetsbare accessoires en kleinmeubelen worden geleverd in grote hoeveelheden verpakkingsmateriaal."
Pier & Willem
"Na diverse tests en experimenten kwam ik op het idee om een pers of stans te ontwikkelen waarmee oud karton kon worden omgezet in nieuwe doosjes."
Sebastiaan Baar
Sebastiaan Baar
Sebastiaan is in 2022 afgestudeerd als pro ductontwerper aan de Academie Minerva. In zijn onderzoek en werk experimenteert hij met lokaal beschikbaar materiaal, variërend van straatafval en plastic tot lokaal ver vaardigd aardappelzetmeel en plantaardige vezels. “Ik maak onder andere lokale biolo gische lampen, handgemaakte tassen en doe onderzoek naar lokale materialen.” Bij Laif & Nuver houden ze vooral veel karton, plastic, piepschuim en pallets over. Sebastiaan heeft onderzocht hoe verpakkingsmateriaal, in dit geval karton, hergebruikt kan worden tot waardevolle producten.
Het ontwerpproces begon met een bezoek aan de winkel en een gesprek met de eige naren om het probleem en de behoeften van de winkel te bespreken. Pier en Willem vroegen zich af of het mogelijk was om verpakkingsmateriaal te maken voor kleine, los verkochte producten. “Na diverse tests en experimenten kwam ik op het idee om een pers of stans te ontwikkelen waarmee oud karton kon worden omgezet in nieuwe doosjes, specifiek geschikt voor populaire producten uit de winkel.” Hierdoor kan iemand handmatig de hoeveelheid kartonafval ver minderen en tegelijkertijd nieuwe bruikbare producten creëren. Het snijmes (of de mal) is verwisselbaar en kan verschillende vormen produceren. Door een unieke stempel of sticker te gebruiken, kunnen verschillende winkels hun eigen identiteit benadrukken en laten zien dat ze bewust omgaan met hun afval.