Hartendief + Esmé Hofman
Hartendief - Liesbeth Vonk
Liesbeth geniet van het ondernemerschap en de diversiteit die dit met zich meebrengt. “Een persoonlijke benadering vind ik erg belangrijk. Zo ontstaat er een vaste klantenkring waarvan ik de kinderen zie opgroeien.” Maar ook passerende klanten zoals toe risten kunnen rekenen op een leuke ervaring en tips voor het bezoek aan de stad. Het bieden van een fijne ontspannen sfeer is net zo belangrijk als mensen blij maken met mooie producten.
Ook bij hartendief blijven er verpakkingsmaterialen en restproducten over. Elk kledingstuk dat binnenkomt is apart ver pakt in een stuk plastic dat daarna weggegooid wordt. “Ik hergebruik het wel voor bestellingen of om iets in te doen voor een klant. Maar het meeste wordt weggegooid.” Dit materiaal bleek ongeschikt om te verwerken in de manden van Esmé. Zij heeft gebruik gemaakt van het afgekeurde textiel van de winkel. Dit is textiel waar je anders niet veel meer mee kan. “Nu komt het textiel mooi tot uiting in een ‘bewaarproduct’ waar bij je de kleuren en texturen nog kunt zien.” Daarmee heb je een prachtig en vrolijk product voor op een kinderkamer waar je bijvoorbeeld speelgoed of knuffels in kan bewaren.
"Nu komt het textiel mooi tot uiting in een ‘bewaarproduct’ waarbij je de kleuren en texturen nog kunt zien."
Liesbeth Vonk
"Door gebruik te maken van wilg en textiel krijgt het stabiliteit en een eigen uitstraling."
Esmé Hofman
Esmé Hofman
Esmé is allround vlechtwerkvormgever en anders dan de traditionele Nederlandse vlechter, die van oudsher vooral manden vlecht van wilg, werkt zij met een veelvoud aan materialen. Ze kijkt over de grenzen van het oude ambacht heen om zo met de technieken van toen en nu vernieuwend werk te maken. Zij laat zicht graag uitdagen door nieuwe materialen en technieken. Daarnaast werkt Esmé aan een eigen collectie vrij werk.
Tegenwoordig wordt alles veelal verpakt in karton of plastic. Vroeger waren dat manden. Vrijwel elke productsoort had een eigen vormgegeven mand. De vraag van Hartendief was om onverkoopbare kledingstukken te verwerken in een waardevolle verpakking om de kleding zo terug te nemen in de keten. “Het textiele materiaal waar ik mee werkte bleek vrij instabiel waardoor ik na meerdere materiaaltesten besloot te werken met een combinatie van wilg en textiel.” De wilg biedt de stabiliteit die de objecten nodig hebben. Het textiel wordt in repen geknipt en hierna vervlochten tot een drievlecht. Dit heeft geleid tot een drietal manden; twee kleinere manden die als handtasjes gebruikt kunnen worden en een grote mand als interieurstuk.