KOKOTOKO (Lutje Lokaal) + Anne Varekamp

KOKOTOKO x Lutje Lokaal - Amber Crommelin

Amber is niet alleen eigenaar en oprichter van duurzame kledingwinkel KOKOTOKO, maar in dit project van Groningen Ontwerpt vertegenwoordigt zij ook Lutje Lokaal.

Ze wil duurzame mode regulier maken en klanten een plek bieden waar ze zonder schuldgevoel hun garderobe kunnen vorm­ geven. Lutje Lokaal is in 2019 ontstaan als tegengeluid op Black Friday en is daarmee de Groningse variant van het uit Amerika overgewaaide Small Business Saturday. De dag waarop de ‘kleine’ ondernemers (voor de niet­Groningers: lutje betekent klein) hun klanten bedanken voor hun steun. “Waar het is begonnen als één event in het jaar, is het inmiddels uitgegroeid tot een platform met meer dan 70 ondernemers!”

“Lutje Lokaal zet zich het hele jaar door in voor de lokale ondernemers van de stad Groningen en voor stadjers en bezoekers die onze mooie stad komen ontdekken.” KOKOTOKO houdt vooral plastic en karton over waarin de kleding wordt geleverd. Samen met ontwerper Anne ontwikkelde ze een lokaal product dat zorgt voor exposure en gespreksstof. “Anne staat garant voor een productontwerp dat aansprekend is qua design, bruikbaar is én duurzaam gemaakt wordt. Een top combi.”

"Lutje Lokaal zet zich het hele jaar door in voor de lokale ondernemers van de stad Groningen en voor stadjers en bezoekers die onze mooie stad komen ontdekken."

Amber Crommelin

"Een productontwerp dat aansprekend is qua design, bruikbaar is én duurzaam gemaakt wordt."

Anne Varekamp

Anne Varekamp

Anne creëert al van jongs af aan en is altijd op zoek naar nieuwe technieken, materialen en ambachten. “Dankzij mijn werk als ontwerper heb ik voortdurend de kans om te blijven ontdekken en mijn kennis te ver­ diepen.” In haar eigen ontwerpstudio ervaart ze de vrijheid van het creëren en uitwerken van eigen concepten. Deze vertellen een verhaal en worden uitgewerkt in natuurlijke materialen zoals hout, klei, natuurlijke pigmenten, vilt en papier.

“Mij is gevraagd om een Lutje Lokaal product te ontwerpen met rest­verpakkings­ materiaal dat binnenkomt bij de Lutje Lokaal ondernemers.” Anne heeft gezocht naar een product met verschillende elementen, die bij elkaar passen, maar ook herkenbaar zijn. Zo ontstond er een Lutje Lokaal dorp; een modulair systeem, gemaakt met verpakkingsmateriaal dat anders weggegooid zou worden. Oud papier werd een grondstof voor keramiek dat gestapeld kan worden. Zo wordt het een uniek nieuw accessoire voor iemands interieur. “Elke Lutje Lokaal ondernemer krijgt een eigen stuk. Dit kan een kandelaar zijn, een vaasje of een waxinelichthouder.” Je kunt deze mixen met basisstukken die geïnspireerd zijn op bekende gebouwen in Groningen.